a

Een goede leesbaarheid bereik je met de juiste typografie!

 

Een goede leesbaarheid met de juiste lettertype is key! Helaas komt het nog te vaak voor dat hier geen of te weinig aandacht aan wordt gegeven. Ik vind het persoonlijk net zo belangrijk als kleur, content en het gebruik van afbeeldingen. In mijn nieuwste blog wil ik jou een paar belangrijke tips meegeven als het gaat om leesbaarheid & typografie.

 

Tip 1: Kies voor de juiste lettertype grootte!

Als het om je homepagina & diensten pagina gaat wil ik je graag adviseren om een tekst beknopt te houden. Bij een blog is dit lastig, omdat je juist veel informatie wilt delen over een bepaald onderwerp. Zorg er dan in ieder geval voor dat deze teksten makkelijk te lezen zijn door een duidelijk lettertype te kiezen. Kies vooral ook de juiste grootte van het lettertype.

Als jij in WORD een tekst typt kom je vaak uit op lettertype grootte 12. Daar staat hij ook standaard op ingesteld. Op een website is dit anders. Ik zou je aanraden om je bodytekst minimaal te houden op lettertype grootte 16. Heb je alle teksten op je website goed ingesteld? Check dan ook gelijk of de teksten goed leesbaar te zijn op je laptop, tablet en mobiele telefoon!

 

Tip 2: Zorg voor voldoende ‘witruimte’ | regelafstand!

Genoeg witruimte om letters, woorden, zinnen en alinea’s zorgt ervoor dat onze hersenen de structuur van een tekst overzien. Als letters, woorden en zinnen te dicht op elkaar staan wordt dit dus niet als prettig ervaren. In een WORD document is de regelafstand standaard 1,5 keer. Op een website is dit precies hetzelfde! Ga hier meer goochelen en laat het andere mensen beoordelen.

 

Tip 3: Kies voor de juiste regellengte

Het kost een lezer extra energie wanneer er te lange zinnen op je website staan. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken. Denk aan een boek of aan een krantenartikel. Hier worden ook vaak bepaalde regellengtes gehanteerd. Dit is bij een website ook zo:

Volgens de Baynard instituut is er een optimale regelbreedte:

Desktop: 60 tekens inclusief spaties

Mobiel: 40 karakters inclusief spaties

Als je een beetje afwijkt is dit natuurlijk niet erg, maar dan heb je in ieder geval een richtlijn.

Weetje: Wist jij dat de ideale lengtes van alinea’s op een laptop maximaal 5 zinnen zijn? En op een mobiel maximaal 3? Dus lees je teksten nog eens na op zowel je laptop als mobiel en wijzig dit indien nodig!

 

Tip 4: Kies voor een duidelijke structuur!

Ga eens bij je zelf na hoe jij een website bezoekt of een blog leest. Je scant eerst snel de titels/koppen om te kijken of het interessant genoeg is om het artikel helemaal te gaan lezen!

Schrijf zelf ook op deze manier jouw blogs / webpagina’s. Binnen titels kan ook weer onderscheid gemaakt worden door subkoppen te gebruiken. Denk hierbij aan H1,H2,H3,H4. Van deze termen heb je vast wel eens gehoord. H1 is de belangrijkste titel en deze stel ook voor je SEO in. De belangrijkste subtitels plaats je onder H2. En zo ga je verder.

 

Tip 5: Gebruik afbeeldingen en Quotes tussendoor.

Door afbeeldingen en/of quotes tussendoor te gebruiken creëer je overzicht en rust voor de lezer. Wanneer jij een afbeelding plaatst tussen je alinea’s door is dit een soort rustpunt voor je lezer. Maak hier gebruik van! Ook als je blogs gaat schrijven.

 

Tip 6: Gebruik maximaal 2 lettertype families!

Je hebt 4 hele gave lettertype families gevonden die helemaal matchen met andere elementen op je website. Ik adviseer je om dit te beperken naar 1 a maximaal 2 lettertypen en zorg ervoor dat dit doorgevoerd is door je hele website. Dit zorgt voor rust en overzicht. En dat is prettig voor je website bezoeker. Kies vooral een lettertype dat werkt voor alle groottes. Dus dat deze ook goed te lezen zijn voor op je tablet en mobiel.

 

Tip 7: Kies voor het juiste kleurcontrast

De kleur van je lettertype in combinatie met de kleur van de achtergrond van je website is heel belangrijk. In bijna alle gevallen wordt ervoor donkergrijs, donkerblauw of zwart gekozen op een witte achtergrond. Wanneer jij een donkere achtergrond hebt kies dan voor een lichte lettertype kleur en vice versa.

Mijn tools die ik gebruik voor het kiezen van een lettertype!

  • Hier kun je zien welke font families het meest gebruikt wordt op het internet.
  • benieuwd hoe deze font families er uit zien? Neem dan een kijkje op google fonts
  • Font picker of what the font gebruik ik als ik op het internet een mooi lettertype heb ik gezien. Via deze google chrome extenties kun je deze lettertypes achterhalen.
  • Fontpair laat je mooie combinaties zien van 2 verschillende font families. Echt een aanrader!

Succes!

Liefs Yodi