a

Juiste hosting provider kiezen voor je wordpress website

 

Hosting is saai, maar o zo belangrijk!

Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap gezet naar de online wereld. Je wilt namelijk een website beginnen. Ongetwijfeld heb jij in google gezocht naar: Hoe begin ik een website? Slim! Onderwerpen die altijd terugkomen zijn de termen webhosting en domeinnaam. Het kiezen van de juiste webhosting kan behoorlijk lastig zijn, helemaal als je niet thuis bent in deze wereld. No worries! In deze blog leg ik je de basis uit en geef ik je tips hoe je tot de keuze van je juiste hosting provider komt.

Wat is hosting

Een hosting is simpel weg gezegd het huren van een stukje webruimte op een server. Op deze server worden de bestanden van jouw website opgeslagen. Jouw hosting provider zorgt ervoor dat die server altijd online is en goed functioneert (denk hierbij aan goede beveiliging en snelheid), met als gevolg dat jouw website altijd up & running is.

Hoe kies ik de beste hosting?

Er zijn een aantal elementen waar je rekening mee moet houden wanneer je een hosting provier kiest namelijk:

 1. Opslag ruimte van je website
 2. Performance (prestaties en snelheid)
 3. Flexibiliteit (bereikbaarheid hostingbedrijf)
 4. Prijs

Tip 1: Begin with the end in mind!

Dit is misschien wel de meest belangrijke tip van deze blog. Als je een website wilt beginnen, stel dan altijd eerst de volgende vraag aan je zelf: Wat wil ik bereiken met mijn website? Om je vervolgens af te vragen:

 • Word het een website waar ik blog over al mijn reisavonturen?
 • Word het een informatieve website waar ik mijn diensten en/of producten laat zien?
 • Begin ik een webshop met veel producten en dus veel afbeeldingen?

In het laatste geval heb jij meer opslagruimte en performance nodig dan wanneer jij een informatieve site of blog gaat lanceren.

Tip 2: Kies het hosting pakket wat bij jouw wensen past!

Er zijn online heel veel hosting pakketten waar je uit kunt kiezen. Het is erg belangrijk dat jij kijkt naar wat je zelf nodig hebt.

Opslagruimte:

In elk hosting pakket wordt een bepaalde hoeveelheid opslagruimte (MB/GB) aangeboden. Deze ruimte wordt gebruikt voor jouw website, database en e-mail. Bij een te kleine opslagruimte kun je bijvoorbeeld geen mails meer ontvangen of kun je geen nieuwe content (teksten / foto’s) meer plaatsen op je website.

 • Starters pakket: Wanneer je van plan bent om een eenvoudige website te bouwen met een paar pagina’s, 1 zakelijk e-mail adres heb je snel genoeg aan 10GB opslag. Het fijne aan een starterspakket is dat je deze altijd nog kan upgraden naar een groter pakket. De stappen hier in zijn per hosting verschillend. Bij sommige hosting providers kun je zelfs teruggaan naar een lager pakket.
 • E-mail voorbeeld: Zorg ervoor dat je hosting het mogelijk maakt om meerdere e-mailadressen aan te maken. Het zou natuurlijk heel vervelend zijn dat jij maar 5 e-mailadressen kunt aanmaken terwijl je er zeven nodig hebt. Dit geldt hetzelfde voor domeinen. Ook moet je goed kijken hoeveel e-mails je per dag kunt versturen.

Aantal maandelijkse bezoekers

Bij verschillende providers is het zo dat je voor verschillende dataverkeer mogelijkheden kunt kiezen. Tegenwoordig word er bij de meeste hosting providers onbeperkt dataverkeer aangeboden wordt. Mocht je wel voor een bepaald pakket dataverkeer kiezen en krijg je toch meer bezoekers dan je hosting pakket toe staat, kan dit er voor zorgen dat je hosting provider je website offline haalt. Mijn advies is om te kiezen voor onbeperkt dataverkeer. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Snelheid & Beveiliging

Je zult ongetwijfeld ergens gelezen hebben dat je website snel moet zijn. Maar hoe snel is snel? De meeste bezoekers zullen afhaken als een website niet binnen 3 seconde volledig geladen is. Wanneer je website een langere laadsnelheid heeft dan 3 seconden dan heeft dit gevolgen voor je website namelijk: slechte vindbaarheid, dus waarschijnlijk weinig bezoekers met als gevolg dat je weinig producten en/of diensten verkoopt. Zorg ervoor dat je hosting beschikt over een (het liefst gratis) SSL-certificaat en een DDoS beveiliging. Waarom? Daar vertel ik je volgende week meer over.

Tip 3: Kies voor een bereikbare en vriendelijke hosting

De reden waarom ik hier op hamer is dat ik in het verleden mijn les wel heb geleerd als het gaat om slechte hosting. In een ver ver verleden, nam ik het website beheer van ons familiebedrijf over. Ik wilde toen een nieuw e-mailadres aanmaken bij de hosting provider van toen. Het heeft ongeveer 3 weken geduurd voordat er überhaupt een reactie kwam op mijn ticketing. Dit wil je niet, je wilt het liefst de zelfde dag nog geholpen worden. In mijn optiek is het een van de belangrijkste features van een hostingbedrijf dat ze goed bereikbaar zijn en dat ze je graag helpen met jouw problemen. Ga het liefste voor een Nederlandstalig hostingbedrijf waar ze je via de mail, live chat of telefoon te woord kunnen staan. Bekijk ook de extra’s die een hostingbedrijf aanbiedt. Denk hierbij aan een gratis SSL(beveiligingscertificaat), worden er gratis back-ups gemaakt?

Tip 4: Test voordat je koopt!

Je kan uren, dagen, weken of zelfs maanden research doen naar de beste webhosting, maar door simpelweg te testen kom je erachter hoe je website presteert. Tegenwoordig bieden veel hosting providers een trial periode aan. Mijn advies, test 2 of 3 providers op basis van de vier elementen die ik eerder heb genoemd voordat je definitief een keuze maakt!

Tip 5: Vraag alles aan de hosting provider wat je wilt weten

Ik raad je aan om je (toekomstige) hosting eens te raadplegen. Dit heb ik ook gedaan toen ik op zoek ging naar een nieuwe hosting provider. Zij kunnen je adviseren welk hosting pakket je het beste kunt gebruiken voor jouw wensen.

Kortom, maak voor jezelf een lijstje wat jij echt een must vindt voor een webhosting. 

Mijn wensen zijn als volgt:

 • Ik wil graag een gratis SSL-certificaat
 • Automatische Back-up voor bestanden
 • Gratis support
 • Gratis verhuisservice
 • Malware & virusscanner
 • Varnish, Gitlab & CDN.

Dankzij deze criteria ben ik gevallen voor Vimexx! En het leuke is, het is nog prima betaalbaar ook. Ik betaal namelijk € 6,99 excl. Btw & domein per maand!

Ik wens je heel veel succes met het vinden van jouw hosting provider! Mocht je nog vragen hebben? Mail dan gerust!

Liefs Yodi