a

Hoe begin je een website?

Een vraag die ongetwijfeld vaak aan onze vriend Google wordt gevraagd. Maar hoe start je dan een website? En waar moet je opletten als je zelf een website gaat maken? In dit artikel geef ik je 7 handige website tips om jou op weg te helpen:

1: Plan je website en zet je ideeën op papier:  

Voordat je daadwerkelijk je website begint te bouwen adviseer ik je eerst om een plan te maken.

 • Breng je eigen bedrijf in kaart – Denk hierbij aan de omschrijving van je bedrijf, het ontstaan van het bedrijf, missie en visie & ambities.
 • Wat is het doel van je nieuwe website? Is het een informatieve website, wordt het een reisblog of wordt het een webshop? Wil jij cursussen verkopen?
 • Wie is je doelgroep? En wat wordt de tone of voice van je website?

Heb je besloten om het maken van je website uit te besteden aan een webdesigner dan is dit juist heel belangrijk om goed in beeld te hebben. Doe je dit niet, dan kan het eindresultaat wel eens heel teleurstellend zijn. Als webdesigner vind ik het heel belangrijk om jou en je bedrijf goed te leren kennen. Voordat wij een brainstormsessie inplannen stuur ik je voorafgaand een document met vragen die mij helpen jouw wensen te achterhalen.

2: Het fundament van je website: Domeinnaam & hosting

Een domeinnaam is het webadres op het internet. Denk aan www.yodiregelt.nl www.hema.nl . Het is belangrijk om te controleren of deze domeinnaam beschikbaar is. Bedenk een domeinnaam die makkelijk te schrijven en te onthouden is. Ook adviseer ik je om zo weinig mogelijk streep-jes te ge-brui-ken.nl. Als je een Nederlands bedrijf hebt zou ik je aanraden om voor.nl te gaan. Heb je ook internationale ambities dan zou ik voor zowel .nl als .com gaan. Heb je nog geen internationale ambities zou ik alsnog .com vastleggen, want hoe vervelend zou het zijn als je concurrent met dat adres er vandoor gaat.

Daarnaast is het belangrijk om een website hosting te regelen. In mijn vorige blog heb ik uitgebreid verteld hoe je het beste een hosting provider kiest. Zelf werk ik het liefste met Vimexx of Sohosted. Als jij eenmaal een tool hebt gekozen waar jij je website mee wilt bouwen, controleer dan wel bij je webhosting of zij deze tool ondersteunen. Bij Vimexx ondersteunen ze bijvoorbeeld Joolma, Drupal & WordPress.

Ben je al zeker over je domeinnaam, maar ben je er nog niet uit welke webhosting je wilt gaan gebruiken? Leg dan sowieso je domeinnaam al vast. Het zou zonde zijn als iemand anders deze gaat gebruiken. Ben je er al wel uit welke webhosting je wilt gaan gebruiken en is je domeinnaam nog beschikbaar? Dan raad ik je aan om je domeinnaam te registeren bij je webhosting. Laat je je website door mij maken en heb je nog geen domein en webhosting, vraag mij dan om advies.

3: Met welke tool ga jij je website maken?

Ga je voor het eerst een website maken? Beslis dan of je gebruik wilt maken van een website maker (Wix, Jimdo & Joomla) of dat je een WordPress website wilt maken.

Website Maker:

Met een website maker kun je snel en eenvoudig een website online zetten. Ben je niet zo handig met computers en heb je absoluut geen technische kennis dan adviseer ik je om een website maker te gebruiken. Het verschil met WordPress is dat website makers als Wix & Jimdo gesloten systemen zijn. Websitemakers worden door een bedrijf gemaakt waar jij maandelijks een vast bedrag per maand voor betaalt. Het bedrijf bepaalt dus de functionaliteiten wat wel en niet mogelijk is. Het kan dus zo maar zijn dat jij iets wilt met je website wat niet mogelijk is.

WordPress Website:

In tegenstelling tot websitemakers hoef je niet een maandpakket aan te schaffen om je website te maken. De aanschaf van wordpress.org is gratis. Je betaalt voor de hosting & voor het thema wat jij wilt gebruiken voor je website. Ben je handig met computers en vind je het leuk om je in een systeem te verdiepen? Dan raad ik je WordPress aan. In tegenstelling tot websitemakers is WordPress een open-source systeem. Dit betekent dat iedereen zich bezig kan houden met de ontwikkeling van WordPress. Dit zorgt ervoor dat jij je website eindeloos kan uitbreiden. Wat bij een websitemaker dus niet kan.

Zelf maak ik mijn website allemaal in WordPress met het thema Divi.

4: Bepaal de content van je website

Zorg voor een goede structuur:

Een duidelijke structuur op je website geeft rust en zorgt ervoor dat de bezoeker snel kan vinden waar hij/zij naar op zoek is.

 • Zorg ervoor dat een bezoeker op de homepagina ziet wat je allemaal te bieden hebt.
 • Zorg voor een overzichtelijke navigatie vanuit de homepagina.
 • Geef duidelijke namen aan je pagina’s & zorg dat dit overzichtelijk wordt weergegeven in je menu.

Website Teksten

Je website moet uiteraard ook gevuld worden met teksten & afbeeldingen. Vaak trekken foto’s en ander beeldmateriaal als eerste de aandacht van een bezoeker. Dan pas kijken de bezoekers naar de kop, intro en de tekst. Als je mensen niet meteen weet te vangen in de eerste seconden zijn ze weg. Prikkel de mensen met klare taal. Houd het clear en simple. Hoe duidelijker de tekst, hoe beter het menselijk brein het kan opslaan en verwerken. Gebruik dus actieve, korte zinnen zonder dubbele betekenissen. De lezer moet direct begrijpen wat jij bedoelt. Dit is de manier om de aandacht van de lezer te pakken EN te behouden.

Ben je zelf niet goed in schrijven dan raad ik je aan om een copywriter in te huren. Ik werk samen met diverse copywriters, dus ik kan je hier zeker in adviseren.

Goede foto’s en video’s

Ons brein is visueel ingesteld. Dit betekent dat onze hersens een afbeelding maar liefst 60.000 keer sneller opnemen dan tekst. Ga je zelf op de foto, dan raad ik je aan om met een fotograaf te werken. Klanten willen namelijk weten met wie ze eventueel gaan samenwerken en een selfie is dan not done! Ga je een webshop maken, zorg dan voor goede productfoto’s met een hoge kwaliteit.

 • Je kunt zelf foto’s maken
 • Je kunt dit uitbesteden aan een fotograaf
 • Je kunt gebruik maken van stockfoto’s (Het nadeel is dat je niet de enige bent die de foto’s gebruikt). Populaire foto’s zie je vaker terugkomen op meerdere websites.

5: Inspiratie op doen voor je website!

Ik adviseer mijn (potentiële) klanten altijd om inspiratie op te doen. Nadat je hebt bedacht wat je wilt bereiken met je website, wie je doelgroep is en wat voor functionaliteiten je website moet hebben wil je natuurlijk ook een idee hebben hoe je website er uit moet gaan zien.

De uitstraling van jouw website moet namelijk passen bij jouw persoonlijkheid.

Mijn advies: Ga een moodboard maken voor jezelf.

 • Dit kan via Pinterest
 • Ga kijken bij je concullega’s hoe zij hun website hebben ingericht. Schrijf voor je zelf op wat je mooi vindt aan die websites, maar schrijf ook absoluut op wat je niet mooi vindt en wat je dus niet terug wilt zien op je eigen website. Het hoeven niet altijd concullega’s te zijn, het kunnen ook websites zijn uit een andere bedrijfstak.
 • Verzamel niet alleen websites, maar ook kleuren en foto stijl die je op je website terug wilt zien.
 • Breng eens een bezoekje aan https://colors.dopely.top/palettes om te kijken naar kleurpaletten.

6: Maak je website AVG-proof

Dit is weer een minder leuk klusje, maar je website moet namelijk voldoen aan de AVG-privacy wetgeving. Wat houdt dit in? Er moet een privacyverklaring aanwezig zijn op je website. Heb je al een privacyverklaring? Verwerk deze dan in je website. Heb je nog geen privacyverklaring? Laat deze dan opstellen. Ben je benieuwd hoe ik een cookievriendelijke website bouw? Blijf dan vooral mijn website tips volgen op social media. Hier kom ik binnenkort op terug!

7: Een website is nooit af!

Na bloed zweet en tranen is het je gelukt! Je website staat! Maar je moet ook voor je website blijven zorgen. Een website heeft net als een auto regelmatig een APK’tje nodig – onderhoud dus. Wat houdt onderhoud van een website in:

 • Voer wekelijks alle updates van je wordpress core, plugin & thema’s uit. Je kunt dit ook automatisch instellen zodat je hier geen omkijken meer naar hebt.
 • Maak regelmatig back-up van je website
 • Lees regelmatig de inhoud van je website na. Is een product uit het assortiment, zorg ervoor dat dit product dan verwijderd wordt van je website.

Zolang jij goed zorgt voor je website, dan heb je zeker jaren plezier van je website.

Ik hoop dat ik je vandaag genoeg handvaten heb gegeven om aan de slag te gaan met je nieuwe website. Mocht je nog meer tips willen of heb je nog een vraag naar aanleiding van deze blog? Stuur me gerust een mail of een whatsapp berichtje!

Liefs Yodi